Maisto technologijų katedros studentai žinių sėmėsi iš bitininko

Vasario 19 d. Kauno kolegijoje lankėsi ir savo sėkmės istorija su Maisto technologijų, Maisto saugos ir kokybės, Viešojo maitinimo, Dietetikos ir kitų studijų programų studentais dalijosi bei paskaitą apie midų skaitė bitininkas, tautinio paveldo puoselėtojas ir midaus gamintojas, MB „Šušvės midus“ savininkas Erikas Augustinavičius.

Paskaitos svečias yra trečios kartos bitininkas – bitininkavo jo senelis, mama. Šiuo metu E. Augustinavičius turi savo bityną, kuriame dūzgia 150 bičių avilių. Perėmęs midaus virimo paslaptis iš šeimų narių, bitininkas prieš keletą metų nusprendė savo pomėgį paversti legaliu verslu – 2014 m. Kauno kolegijoje baigė kvalifikacinius kursus pagal neformaliojo mokymo programą „Vaisių uogų vyno bei midaus gamyba“ ir įkūrė savo įmonę bei taip plėtojo šeimos verslą.

Tęsdamas senąsias krašto tradicijas, panaudodamas mamos patirtį, savo žinias, E. Augustinavičius įkūrė midaus daryklą. Midus yra natūralios fermentacijos, nespirituotas alkoholinis gėrimas, o visas įmonėje gaminamas gėrimas pagamintas iš savo bičių medaus – būtent tai leidžia užtikrinti aukštą midaus kokybę.

Kiekviename midaus litre yra iki 750 gramų medaus. Midaus gamybos metu midininkas nenaudoja jokių cheminių priedų, tik natūralias žaliavas (sudėtyje esantys nedideli sulfitų kiekiai atsiranda savaime gamybos proceso metu) – tuo svečio įmonės gėrimas skiriasi nuo kitų gamintojų.

Midininkas paskaitos metu studentams pasakojo midaus atsiradimo istoriją pasaulyje bei Lietuvoje, kaip per amžius kito papročiai, gamybos technologijos ir vartojimo tradicijos. Paskaitos metu taip pat kalbėta apie gėrimo ir patiekalų derinimą. Studentus džiugino ir linksmos paskaitos svečio istorijos: pasakota, iš ko kilęs medaus mėnesio pavadinimas.

Kaip pasakoja Maisto technologijos katedros docentė dr. Aušra Šimonėlienė, verslo atstovų pasakojimai apie darbo specifiką ir verslo kūrimą bei plėtojimą tampa akivaizdžiu pavyzdžiu studentams, kaip reikia siekti savo tikslo, kokią naudą duoda mokslas. „Labai džiugu, kai studentai bei kursantai sugrįžta, kad pasidalintų savo pasiekimais ir džiaugsmais“, – svečio apsilankymu džiaugiasi dėstytoja. Ji priduria, kad E. Augustinavičius, kaip ir Kauno kolegija, priklauso Lietuvos vyndarių asociacijai, su kuria Maisto technologijų katedra bendradarbiauja nuo 2014 m., kartu vykdomi bendri projektai ir kitos veiklos.

You may also like...