Maistas – kūrybinės idėjos pagrindas Maistas – kūrybinės idėjos pagrindas – Diktum Faktum – Kauno Kolegija

Maistas – kūrybinės idėjos pagrindas

Maistas – kūrybinės idėjos pagrindasMaisto dizainas. Maisto dizainas yra gan plati sąvoka, tačiau daugelis žmonių klaidingai ją įsivaizduoja ir dažniausiai sieja su maisto dekoravimu lėkštėje. Šis, dar visai neseniai atsiradęs terminas, yra traktuojamas ne tik kaip viena iš meno rūšių, bet dar gali būti suvokiamas kaip „skonis“ maiste ir „skonis“ estetikoje, kuriuos sujungus ir atsiranda pati maisto dizaino sąvoka. Plačiau apie tai, kaip dizainas tarnauja maistui, o maistas dizainui, pasakoja Kauno kolegijos Justino Vienožinskio menų fakulteto performatyvaus dizaino dėstytoja Dovilė Gaižauskienė, Technologijų ir kraštotvarkos viešojo maitinimo dėstytoja Nijolė Janina Vasiliauskienė bei Eidhoveno dizaino akademijos dėstytoja Agnė Kučerenkaitė.

Maistas – kūrybinės idėjos pagrindasTurbūt kiekvienas mūsų yra girdėjęs posakį „esi tas, ką valgai“ arba „pasakyk, ką valgai, ir aš pasakysiu, kas esi“. Maistas, kurį valgome, atspindi mūsų asmenybės bruožus, gyvenimo tempą, įpročius, pomėgius bei kultūrines ypatybes. Tą patį galime pasakyti ir apie maisto vizualinę išvaizdą. Tam tikra forma apipavidalintas patiekalas mus traukia labiau, kai tuo metu kai kurios pateikimo formos atgraso. Japonai pagrįstai teigia, kad maistas pirmiausia turi būti suvalgomas akimis. Jų virtuvė – tarsi unikali meno rūšis.

Kiekvienas virtuvės šefas ar pramoninio maisto gamintojas pasirenka jam priimtiniausią maisto gaminimo ir pateikimo formą, tuo pačiu į, atrodo, paprastą maisto gamybos procesą įliedamas šiek tiek kūrybos. Tokie meno kūriniai yra ne tik virtuvės šefo asmenybės atspindys, bet ir būdas asmeniui, kuris vertina tą maistą, atrasti patraukliausią jam maisto formą.

Maistas – kūrybinės idėjos pagrindasMaitinimo įstaigos dizainas irgi yra neatsiejama maisto dizaino dalis. Aplinka, kurioje maistas yra patiekiamas, yra tokia pat svarbi, kaip ir forma, kuria mes gauname maistą. Restoranų ir kavinių versle didelė svarba teikiama tradicijoms ir standartams, bet pastaruoju metu vis dažniau atsiranda norinčių laužyti taisykles ir į maitinimą pažiūrėti kita perspektyva.

Maisto dizaino kūrybos procese laikomasi pagrindinių nuostatų, kurios apima geometrinę kompoziciją, apgalvotus spalvų derinius, karšto ir šalto santykį, kontrastinių elementų panaudojimą, šviesos, apšvietimo panaudojimą. Be abejo, aprėpia ir daug įvairių kompozicinių dėsnių – tokių kaip simetrija ar asimetrija, spalvų žaismas, kompozicija inde, tekstūra, kontrastas ir daugelį kitų aspektų.

Maistas – kūrybinės idėjos pagrindasMeniškai sukurtoje terpėje egzistuoja savi spalviniai įstatymai, todėl naudojant spalvas turi būti tam tikra tvarka. Reiktų vengti tiek spalvos pertekliaus, tiek trūkumo, laikytis spalvų derinimo taisyklių.

Kauno kolegijoje vykusioje „Dienoje su dizainu 2015“ Dizaino ir Viešojo maitinimo katedrų studentai, vadovaujami dizainerės Agnės Kučerenkaitės, eksperimentavo maisto spalvomis. Projektas atskleidė, kad maistas gali būti naudojamas kaip kūrybinės idėjos pagrindas, o taip pat kaip ir tikra kūrybinė medžiaga.

Dizaino inovacijos. Panirus į skonių jūrą taip pat nepamirštamos ir prognozės, jog 2050 metais gyventojų pasaulyje bus dvigubai daugiau nei dabar. Populiarėja idėjos ir raginimai įtraukti vabzdžius į mūsų racioną. Tiesa, kad vabzdžiai padėtų išspręsti daugybę planetos problemų. Jie lengvai veisiami, super maistingi, padėtų įveikti badą bei ekonomines problemas. Tad dauguma mokslininkų ir dizainerių neriasi iš kailio   bandydami integruoti vabzdžius į mūsų virtuvę, kaip tai paversti mada ir prestižo reikalu, pakeisti mūsų psichologinius nusistatymus.

Maistas – kūrybinės idėjos pagrindasTačiau anaiptol ne visos koncepcijos yra tokios radikalios. Vis dar aukštai vertinamos holistinės idėjos, kai dera ir maitinimo vietos interjeras, maisto gaminimo koncepcija, kai sukuriamas bendras malonus pojūtis subtiliai kalbantis per netradicinius subalansuotus maisto derinius ir nepriekaištingą maisto patiekalų pateikimo idėją.

Šis straipsnis apibrėžia pagrindinius su maisto dizainu susijusius aspektus. Aprašytos maisto dizaino vystymosi tendencijos leidžia daryti prielaidas, kad ši gana jauna sritis juda įvairiomis kryptimis, kurios priklauso nuo įvairių faktorių – tokių kaip naujoviškas ir kūrybiškas paties maisto traktavimas, technologiniai išradimai, nauji globalūs ir lokalūs kultūriniai judėjimai.

Maistas – kūrybinės idėjos pagrindas

Jums taip pat patiks...